Käthe Schmidt Kollwitz 
 (1867-1945)

német grafikusművész, szobrász

Königsbergben született grafikusművész, aki később szobrászként is a társadalmi mondanivalót hordozó művészet képviselőjeként alkotott. Berlinben ő vezette a Porosz Művészeti Akadémia grafikai mesterkurzusát. Művészetét modern felfogás jellemzi; rézmetszeteinek, rajzainak modelljei nagyrészt Berlin egyik proletár negyedének lakói voltak. Széles foltokban tolmácsolja a proletárok és a munkásvilág életküzdelmét, rajzai megrendítők, átérzettek és rengeteg tudásról szólnak.

Hauptmann Takácsok című drámájához készített illusztrációja után alkotta a Takácsok lázadása című 6 lapból álló sorozatát (1894-98). 1902-ben kezdte el a monumentális formákkal megkomponált Parasztháború ciklusát. A 10-es évektől kezdve plakátjain és rajzain döbbenetes erővel ábrázolja az ipari proletariátus nyomorát, amely művészetének központi témája lett. 1919-ben kezdett el fametszéssel foglalkozni. E műfajban a Háború (1920-24), és Proletárok sorozata (1925) a legjelentősebb. A 30-as évek elején, amikor a berlini Művészeti Akadémia tagja, Rust kormányfőtanácsos maga elé idézte az Akadémia Liebermann utáni elnökét, és azt mondta, hogy megszüntetik az Akadémia irodalmi szakosztályát, ha nem zárják ki Heinrich Mannt és Käthe Kollwitzot, akik aláírtak valamilyen felhívást, hogy a kommunisták és a szociáldemokraták ne egymás ellen harcoljanak, hanem a nácik ellen. Olyan volt a közhangulat nyomása, hogy Mann és Kollwitz önként kiléptek.

 Berlinben, a Neue Wache panteonjában látható, nemesen egyszerű Anya szobra - úgy művészi kivitelében, mint esztétikai mondanivalójában nagyszerű alkotás. Műveivel Drezdában, Londonban aranyérmet nyert s rézmetszeteit több múzeum őrzi. 1993–ban Berlinben, a város szívében felavatták a "Neue Wache" háborús emlékművet. Az emlékmű lényegében a Käthe Kollwitz által alkotott "Piéta" négyszeresen megnagyobbított változata, ami az emlékmű központi alakja, és amit eredetileg saját fiának, mint német katonának az emlékére készített, aki az I. világháborúban belga földön esett el.

Forrás: Új Magyar Lexikon

ÍZELÍTŐ MŰVEIBŐL:


   01


02


03


04


    05


06


 07


08


     09


10


11


12