Irodalmi Rádió
A gondolatok és az ihlet rádiója
 
   Kezdőlap      szerzok-t
Szerzők
A B C D E F G H I J K L M N O P R S SZ T U V Z

Született: 1965.
Lakhelye: Eger
 
Netkötete az IR szerkesztésében:
a Magyar Elektronikus Könyvtárban:
T. Fiser Ildikó
 
Verseimbe, mint torz tükörbe nézek,
és a végén összerakva őket meglátom magam...

Egerben, ebben a történelmi múltú gyönyörű városkában élek családom körében. Két fiam és férjem szeretettel és megértéssel vesznek körül elfogadva kissé szétszórt és szeszélyes természetemet.
Szeretem és élvezem azt, amit úgy hívnak ÉLET. Számomra a természet a létező legnagyobb alkotó, és alkotásaihoz a földrajzi környezet csodáján kívül, az ember is hozzá tartozik. Sok minden érdekel, több területen igyekszem magam kipróbálni. Jelenleg szerkesztőként és újságíróként dolgozom. A kínálkozó lehetőségeket kihasználva próbálom mindenből a legjobbat és legtöbbet kihozni. Hiszem, hogy a kihívások, megmérettetések segítségével képes a legtöbbet fejlődni az ember. Verselgetni középiskolás koromban kezdtem, amit inkább gondolatközlő rímfaragásnak neveznék. József Attila és Ady Endre költészetének remekeit olvasom legszívesebben, de ezek mellett Arany balladái, Petőfi egyszerű versei, valamint számos klasszikus és kortárs irodalmi alkotás képes megdobogtatni a szívem.
Az irodalom mellett a matematika és a sport töltötte ki időm nagy részét. Edzői pályatervem azonban egy sérülés miatt kudarcba dőlt, így történt, hogy a Kossuth Lajos Tudományegyetemen landoltam és programozó matematikusként szereztem diplomát. Programozóként helyezkedtem el. Az informatika világa látszólag messze áll az irodalomtól, de bennem mégis jól megférnek- még nem panaszkodott egyik sem. Későbbi tanulmányim során megismerkedtem a kommunikációelmélet, nyelvészet, művelődéstörténet, pszichológia tárgyakkal, melyek közül utóbbi nagy hatással volt rám.
Az évek múlásával művészeti érdeklődésem is tágulni látszik. Zenei téren az eddig kedvel könnyű és népzene mellé belépett a komolyzene, élén Pavarottival. A festészet iránti vonzalmam középpontjában álló Salvador Dali mellett, ma már a XX. századi művészeti kavalkádból számtalan alkotás el tud bűvölni- Picasso éppúgy, mint Magritte vagy Míró…
A legnagyobb csodát mindezek előtt számomra mégis a természet művészete jelenti! A legapróbb növénytől a leghatalmasabb hegyekig óriási élményt jelent minden rezdülése. Épp ezért gyalog, bicajjal vagy épp síléccel a lábamon próbálok minél több élményt szerezni és elraktározni az emlékek megtölthetetlen tárában.
Az a megtiszteltetés ért, hogy állandó szerzője lehetek a miskolci Irodalmi Rádiónak, valamint tagja lehetek a MINSZ (Magyar Írók Nemzetközi Szövetsége) és MAIT (Magyar Alkotók Internetes Társulása) alkotóközösségének. Számos könyvben, irodalmi folyóiratban olvashatóak verseim, és nemrég jelent meg az Irodalmi Rádió gondozásában netkötetem "A mosoly fintora" címmel (http://mosolyfintor.uw.hu/)
A sok év alatt sok versem született. Írtam, ha bánatom volt, írtam, ha öröm ért, máskor meg azért írtam, hogy valakinek örömet szerezzek vele. Legtöbbször pedig egyszerűen úgy érzem, hogy most ÍRNOM KELL
Született: 1978.
Lakhelye: Dabas
 
Művei az IR oldalain:
 
Tépő Donát

1978. Január. 24-én születtem Budapesten. Általános Iskolai tanulmányaimat lakhelyemen, Dabason végeztem, majd a kecskeméti Bolyai János Gimnázium testnevelés szakán végeztem. 14 éves korom óta írok verseket, melyek a helyi újságokban (Tájszó), valamint különböző iskolaújságokban jelentek meg először. 18 évesen elkezdtem zeneírással is foglalkozni, a verseket pedig ideiglenesen dalszövegekre cseréltem. Az elmúlt 15 évben nagyjából 20 lemezt adtam ki szerzői kiadásban, különböző undergroundnak nevezett stílusokban, úgy, mint hip-hop, dubstep, breakbeat, drum & bass.

Emellett számos zenei rendezvény szervezésében is részt vettem.. 2009 év eleje óta írok ismét verseket, melyeket „Selyemsikátor” címmel jelentettem meg. Időközben elkészült egy bónusz drámával kiegészült novelláskötetem is, ami 2011 tavaszára várható.

Biográfia:
*Holnap Magazin Antológia 2009 ősz / tél (Holnap Kiadó / 3 db vers)
*Így születik a vers Antológia 2009 (Irodalmi Rádió / 1 db vers)
*Selyemsikátor (Önálló Kötet / White Rabbit Books 2010)
*Szárnypróbálgatók Antológia 2010 (Raszter Kiadó / 2 db vers)
*Csillagvilág Antológia 2010 (Holnap Kiadó / 2 db vers)
*Lélekvándorok: Sci-Fi és Fantasy Novellák 2010 (Holnap Kiadó / 1 db novella)
*Hallgató 33. (Irodalmi Rádió CD / 3 db hangos vers)

Született: 1979
Lakhelye: Szuhakálló
 
Tillmann Pentele
 
Komlón születtem 1979-ben fémipari forgácsoló szülők első gyermekeként. Bármilyen hihetetlen, de a karmikus pecsét beleivódott költészetembe. Ha kézbe veszünk egy műszaki rajzot – ami ugyebár két dimenziós, akár a nyomtatott szöveg – , hogy értelmezni tudjuk, elengedhetetlen a térben gondolkodás. Amikor elolvasok egy szót valamilyen felületen, azon túl, hogy felfogom a közvetlen jelentését, rögtön utána keresem a mögöttes tartalmat, s minden irányból megközelítem azt. Mikor már többször találkoztam másik értelmes szóval visszafelé olvasás során, felismertem a „tükörrím” lehetőségét, amit igyekszem minnél gyakrabban alkalmazni. Verseim nem rólam szólnak. Egyszerűen a csodálatos anyanyelvünk még feltáratlan rejtett üzeneteit kutatom, mely talán nem több, mint egy bogaras ember kísérletei.
 

Született: 1959.
Lakhelye: Tapolca
 
Tobak László
 
1959-ben születtem Ajkán. Gyermekkoromat egy kis bányászfaluban, Halimbán töltöttem. 1970 óta Tapolcán élek. Középfokú és felsőfokú tanulmányaimat Veszprémben végeztem. Vegyészmérnök vagyok. 1998 óta rokkant nyugdíjas. Egy kis családi szőlőben dolgozom 1985 óta írok verseket, de robbanásszerűen csak 2000 óta jelennek meg verseim, antológiákban, különböző folyóiratokban. Az IRODALMI RÁDIÓ állandó szerzője vagyok. Tagja vagyok a VESZPRÉM MEGYEI ALKOTÓK KÖRÉNEK és a CSERHÁT MŰVÉSZKÖRNEK. Eddig 4 kötetem jelent meg.


Született: 1951.
Lakhelye: Budapest
 
Tóth Lajos

Budapesten születtem 1951. április 14-én. A kötelező iskolák után az Egri Tanárképző Főiskolán népművelés-pedagógia szakos tanári diplomát, néhány évvel később az ELTE Bölcsészettudományi Karán újabb népművelés szakos oklevelet szereztem.
Ma már, közel a hatvanadik születésnapomhoz, mondhatom, soha nem csináltam mást, mint e papírok adta jogosítvánnyal élve „népművelek”, kultúrát próbálok közvetíteni, közösségeket szolgálni s ha engedik fejleszteni is.
Budapest észak-keleti szélén dolgozom a XV. kerületben, mely három városrészt egyesít, Rákospalotát, Pestújhelyet és Újpalotát. Itt dolgozunk barátaimmal és munkatársaimmal a Csokonai Művelődési Központban, melynek lassan harminc éve vagyok választott és kinevezett vezetője.
Az elmúlt évtizedekben persze, mint mindenfélét tanultam s tanítottam, tettem nagy élvezettel sok mindent, mondtam verset, prózát, előadóművész jogosítvánnyal, rendeztem, vezettem amatőr színjátszókat, rendeztem négy amatőr kisjátékfilmet, voltam évekig külsős televíziós riporter és műsorvezető. A 2010-ben alapításának 15. évfordulóját ünneplő Civil Rádió szerkesztő-műsorvezetője vagyok a kezdetektől.
Örömöt és biztonságot nyújtó házasságban élek. Két gyermekem van egy már felnőtt okos, tehetséges fiam, Balázs, ő szabadbölcsész-hallgató az ELTE Bölcsészettudományi Karán, és kislányom, Anna Júlia, aki szép, okos, másodikos általános iskolás kisdiák.
Egyetlen dolgot nem tettem soha, a nyomtatott szöveg, a betű, a könyv, az irodalom tisztelete, visszatartott attól, hogy betűket egymás mellé írjak, mások számára olvasható módon. Ez a szorongó tartózkodás, 2009 őszén ismeretlen okból s módon megszűnni látszik. Azon vettem észre magam, hogy novellákat (?) elbeszéléseket, talán inkább a történeteimet leírva, mesélni kezdtem.
Ez a magam számára is meglepő változás, afféle kegyelmi állapotot, soha nem ismert örömöt szerez. Egyelőre csak nekem s néhány barátomnak. Remélem, e téren is lehetnek még változások s egyszercsak hátha olvashatóvá is válhatnak a történeteim.

Született: 1960.
Lakhelye: Zalaszabar
Tulok Teréz

Az irodalom területén eddig elért fontosabb események:

Tagság: 
Zalai Írók Egyesülete Zalaegerszeg
Takács László Irodalmi Kör Nagykanizsa
Cserhát Művészkör Budapest
Verses kötet: Gyermekszemmel-Felnőttfejjel                                   

Antológiák:
Millennium 2000 I.-II. kötet Alterra Svájci-Magyar Kiadó Budapest
Lélekmélyből felzengő (2000-ben) Alterra Svájci-Magyar Kiadó Budapest
Arcok (2003) Nagykanizsa
Álmok (2004) Nagykanizsa
Szárnypróbálgatók (2004) Csongrád
Boldog Jövőnkért Alapítvány antológiája (2004) Pápa
Lélekírók (2005) Nagykanizsa
Kanizsa No2 (2005) Nagykanizsa
Ki kicsoda Zala megyében? Nagykanizsa
Déibáb Antológia  Cserhát Művészkör(2007) Budapest
Arckép (2007) Nagykanizsa
Szárnypróbálgatók (2008) Csongrád
Bordalok (2008) Csongrád
Arckép (2008) Nagykanizsa
Arckép (2008) ebben az évben második kötet
Arckép (2009) Nagykanizsa
Arckép (2009) ebben az évben második kötet
A homokóra éneke Cserhát Művészkör Budapest (2010)
Arckép (2010) Nagykanizsa

Oklevelek:
Bordalíró pályázat különdíj Goldmark Károly Művelődési Központ Keszthely
Kitüntetett Író 2005. Cserhát Művészkör Budapest
Művészeti díj   2006. Cserhát Művészkör Budapest
Art díj 2007.  Cserhát Művészkör Budapest
Kanizsa Bordalnoka 2007.
Nívó díj 2008. Cserhát Művészkör Budapest
Art-arany díj   2009. Cserhát Művészkör Budapest
Tavaszváró Pályázat Zalakaros 2009.
Érték az egészség c. pályázat Zalakaros 2010.

CD-k
Mesék nem csak kicsiknek 2010.
Hallgató 33. Hangoskönyv 2010., Irodalmi Rádió
Interjú: Városi TV Keszthely

DVD-k
Interjú: Városi Televízió Zalaegerszeg
Interjú   Városi Televízió Nagykanizsa

Rádiók:
Göcsej Média Zalaegerszeg  (ahol elhanzott a versem)
Muravidéki Magyar Rádió
Katolikus Rádió
Irodalmi Rádió

 
Tuza S. Tibor
 
Nevem: Tuza Tibor. Tudomásomra jutott, hogy ezen a néven többen publikálnak. A tévedés elkerülése érdekében, Tuza S. Tiborral vagyok azonos. 1940 nyarán a család második gyermekeként születtem egy Bükkszékhez tartozó uradalmi pusztán. Apám erdész volt. Anyám háztartásbeli. Általános iskolái tanulmányaim Mátraderecskén és Sirokon folytattam. A közgazdasági technikumot, ML. egyetemet és egyéb tanulmányaimat Egerben, illetve Budapesten végeztem. Voltam: erdei munkás, majd a Mátravidéki Fémművek dolgozója több mint három évtizedig. Ott voltam: építőmunkás, láncjavító, raktáros, programozó, diszpécser, fotós, montírozó, meós stb. Több évtizeden át tevékenykedtem a közéletben. Lakóhelyemen voltam: könyvtáros, mozigépész, klubkönyvtárvezető stb. Már gyermekként kezdtem, szinte titokban, saját szórakozásomra, írogatni verseket, elbeszéléseket. Később is csak szűk környezetem tudtával. 
 
Tetszik?
 
 

Az Irodalmi Rádió szülővárosa, otthona és központja:
Miskolc város

 

 
Miskolci felolvasóestjeink helyszíne:

 

 
Pesti Szalonaink helyszíne:
Csokonai Művelődési Központ
Budapest, XV. ker.
 

 

 
Csatlakozz  csoportunkhoz!
 
Irodalmi Rádió © 2002-2014.