Irodalmi Rádió
A gondolatok és az ihlet rádiója
 
   Kezdőlap      szerzok-sz
Szerzők
A B C D E F G H I J K L M N O P R S SZ T U V Z

Lakhelye: Sarkad
 
Szabó Edit Irma

Néha csak játszom a szavakkal, az összecsengő rímekkel, a vers zeneiségével, ugyanakkor írásaimban benne lapulnak érzéseim, gondolataim is. Az olvasó beleérző képességén múlik, hogy mennyire tud ráhangolódni a felé sugárzott lélekszavakra.
Számomra az írás az önjutalmazás különös formája, mely alkalmas a belső világom kifejezésére, a békém, harmóniám megteremtésére. Egy menekülési útvonal a rohanó mindennapok feszítő világában, amely során képes vagyok megállni, elmémet lecsendesíteni, és a versírással kikapcsolódni.
Tagja vagyok a Héttorony online magazinnak 2007 óta, a Barátok Verslistának 2008 óta, az Irodalmi Rádiónak 2009 óta.
Verseim nyomtatásban eddig 10 antológiában jelentek meg, önálló kötettel még nem rendelkezem.

Született: 1978.
Lakhelye: Nagykanizsa
 
Művei az IR oldalain:
 
Szabó Erika
 
Mindig is tudtam, hogy lakozik bennem valami, amit nem szabad elrejteni. Szavak, mondatok, melyek ritmusa különös és nem mindennapi varázslattal vegyíti érzéseim színeit.
Szeretem a zenét, a lüktetést, a kifejező képeket. Sokszor vagyok viharban magammal, a vers segít mély fájdalmak vagy gyönyörök kifejezésére, átélésére. 2009. óta vagyok az Irodalmi Rádió tagja, több mint 10 antológiában szerepeltem és 2010.decemberében jelent meg önálló kötetem Pillangószárnyak címmel. Szonettekkel és ritmikus szabad versekkel szólok olvasóimhoz. Legnagyobb támogatóm és segítőm párom, aki verses kötetemet is gazdagította szép fotóival.
Született: 1964.
Lakhelye: Vászoly
 
Szabóné Horváth Anna
 
Megyeszékhelyünkön, Veszprémben születtem 1964 tavaszán. Átlagos gyermek voltam. Néha írtam csak verseket egy-egy pályázatra. Felnőttem, férjhez mentem, gyerekeket szültem, s dolgoztam. Édesanyám írogatott, de soha nem gondoltam, hogy egyszer a nyomdokába lépek. Ám a sors megcsorbította az egészségemet. Fiatalon rokkant lettem, aztán lelkem kapott egy tőrdöfést, melynek sebe csordulni kényszerült. Azóta folynak gondolataim, érzéseim, meglátásaim papírra… Talán kicsit más szemmel látom a világot, mint előtte. Saját könyvem még nem jelent meg, de irodalmi pályázatokon szép számmal értem el sikereket. Több irodalmi klubnak, portálnak vagyok a tagja, melyek kézen fognak, s némi önbizalmat adnak. Antológiákban, irodalmi lapokban jelennek meg írásaim. Persze az álmom egy saját kötet kiadása, mely elérhetetlenül lebeg a jövőbe…
Született: 1952.
Lakhelye: Budapest
 
Szabó Jolán
 
Nyugdíjas vagyok, 60 éves múltam. 2006-ban kezdtem el írogatni, amikor egyszerre vesztettem el az Édesapámat és az Élettársamat. Üzemgazdász-rendszerszervező-ingatlan értékbecslő végzettségem van, soha, semmi közöm nem volt az irodalomhoz, csak mint olvasónak. Személyem nem érdekes, beszéljenek helyettem az írásaim.
Budapesten lakom, ott élek 42 éve. Jelenleg fél éve  Abádszalókon tartózkodom, idős Édesanyámat ápolom.
Született: 1990.
Lakhelye: Zsadány
 
Szabó Katalin Zsófia

Szabó Katalin Zsófia vagyok, 1990. 06. 23-án születtem Gyulán.
Versek írásával immár nyolc éve foglalkozok, számos sikert könyvelhetek el, rendszeresen publikálok helyi lapokban és antológiákban egyaránt.
Két saját kötetem jelent már meg Cifra magány (2006) és Elvérzett angyalok (2010).
Célom: Az emberek segítése műveimmel a katharzis léleképítő ereje által, kételyeikre való válaszadás.
Mottóm: „Két világ között állok, egyikben sem vagyok otthon, épp ezért kissé  nehéz a sorsom.” (Thomas Mann)


Szakáli Anna

Balaton melletti városban, Zamárdiban születtem és ott is lakom. Ebben a közegben, szerény csendességben élek családommal, de mozgalmas társadalmi élettel. Több civil egyesületnek és a zamárdi Női Karnak vagyok a tagja. Írásaim, verseim, melyeket több esetben a Balaton szépsége, a táj távlatai indítanak el bennem, témájukban a helyhez kötődnek. Versírással léptem az irodalmi élet porondjára, ma már meséket és elbeszéléseket is írok.
2009. októberétől igazgatási főmunkatárs beosztásból vonultam nyugdíjba.

Hitvallásom:
„A kedves szavak rövidek és könnyen kiejthetők, de visszhangjuk végtelen lehet.” (Teréz anya)

Született: 1987.
Lakhelye: Velence
Web: facebook.com/NereusArt
 
Szanyó László
 
1987 májusában láttam meg a napvilágot, egy verőfényes délelőttön. Gyerekkoromat a rajzolás és a LEGO háromszöge tette ki, még akkor is, ha ez csak két cselekvést jelentett.
Írással 4 esztendeje foglalkozom. Eleinte hobbi szinten, csak a magam kedvtelésére írogattam, aztán elkezdtek az élet eseményei mélyebben és prózaibban is megfogni.

 
Született: 1940.
Lakhelye: Miskolc
 
Művei az IR oldalain:
 
Netkötete az IR szerkesztésében:
 
Szebeni Sándor

Ezerkilencszáznegyvenben született Budapesten, 1965-től Miskolcon él.

Kötetei:
Egy fa két árnyéka (versek, 1970)
A kútból kihúzott béka (kisregény, 1999)
Neutroncsillag (versek, 2004)
Száj, tele csenddel (versek, 2006)
Kint és bent (versek, 2009)    

 
Szeles György
 
Kedves Közönség,
Fenséges színed előtt még nem állt limerick szerző, így most nekem jutott az a megtisztelő és egyben megterhelő szerep, hogy a népoktató és a pionír feladatait együtt gyakorolva eláruljam, hogy mi is az a limerick.
Az oktatói oldalról azt kell mondanom, hogy a Limerick, egy angol verselési forma, ezért kapta a nevét az ír Limerick városáról.  Talán legjobban a hajdanvolt és azóta méltán elfelejtett csasztuska angol megfelelője, melynek bizonyos megkötött formai elemei is vannak. Egy ötsoros versikéről van szó, a-a-b-b-a rímképlettel, ahol a harmadik, negyedik sornak rövidebbnek illene lennie, mint a többi, és az 5. sorban szerencsés esetben egy poén foglal helyet!... 
 

Lakhelye: Csorvás
 
Művei az IR oldalain:
 
Szél M. Erzsébet

Pedagógus vagyok; tanítói, nyelvtanári  diplomával rendelkezem. „Mester”-ségem  választása talán nem véletlen; beismerése, vállalása  annak a nyilvánvaló ténynek, hogy  „üzenet”-hordozónak gondolom magam, mint minden ember. Csak jómagam kicsit „harsányabb”-an, nyilvánvalóbban el is akarom mondani  azt az „üzenet”-et.

… Pedagógusként megtapasztaltam bizony, mennyire nehéz elmondani  az üzenetünket „mindenkinek”! S nem azért, mert „… nem mondhatom el senkinek…”! Rá kellett döbbennem, mennyire pontosan kell fogalmazni, mennyire módszeresen kell eljárni ahhoz, hogy a titkokból valamennyi  mégiscsak eljusson a befogadóhoz! Ha kevés is, ha nem is mindenkihez, de néhányhoz (EGYHEZ!) legalább…

Írással kicsi koromtól fogva próbálkoztam; útkeresésként, lélekgyógyításként, önkifejezésként segített: sírni, nevetni, elviselni, megérteni a világot, önmagam. Pályázatok kapcsán, antológiákban, néhány meg is jelent nyomtatásban.

Ma már a „nyomtatásban való megjelenés” –t sem tartom feltétlen fontosnak az ÜZENET  szempontjából. Azaz, hogy „látva lássák”. Mint későn /TALÁN SOHA!) érő típus ma már csak az érdekel: „Van-e? S ha van, „én-üzenet”-e? Csak az enyém-e?”…

Olvasok, írok, próbálkozom, (gondolkodom) tehát vagyok.

Szentpéterszegi Róza
 
1940-ben születtem Budapesten, ugyanis édesanyám rokonlátogatás miatt tartózkodott a fővárosban, így születésem és anyakönyvezésem itt történt. Csecsemőként kerültem haza a falumba, Szentpéterszegre. Nagyanyám nevelt minket, két testvéremmel együtt, a szó igazi értelmében, miután a szüleink elváltak, hiszen édesanyám dolgozott, hol a pár hold földön vagy ami éppen akadt a faluban. Nagynéném sokat segített rajtunk, férje kovács mester lévén, ugyanúgy, mint az apámnak. Boldog gyermekkoromra szívesen emlékszem, sőt, ahogy telnek éveim, egyre többször jut eszembe a kis falum a Berettyó partján. Itt tanultam a betűvetést, a templom melletti iskolában. Később sodort bennünket az élet más helységekbe, míg végül Kecskeméten telepedtünk le.
 
 
 
 
Született: 1960.
Lakhelye: Nyíregyháza
 
Szikora Zsó
 
1960-ban születtem, Nyíregyházán, és bár mindig is érdeklődtem a művészetek iránt, s kiváltképp igaz ez az irodalomra, azon belül is a költészetre, egészen ötven éves koromig nem vetemedtem írásra. Inkább csak a versek olvasásában és alkalom adtán előadásában éltem ki ez irányú vonzódásomat. 2010-ben kezdtem el hát verselni, igaz, akkori irományaimat nem nevezném verseknek, s csak remélni merem, hogy azóta azért már egy-két verset is írtam. Magamban én csak lélekrezdüléseknek nevezem őket. Az írás egyfajta lelki terápia, segít levezetni a feszültséget, feldolgozni örömöt és bánatot, egyszerűen túlélni az életet. Verseimmel jelen vagyok néhány irodalmi portálon, melyek közül a Héttornyot és az Allegóriát emelném ki. A prózával is kacérkodom olykor.
Született: 1979.
Lakhelye: Kazincbarcika
 
Netkötete az IR szerkesztésben:
a Magyar Elektronikus Könyvtárban:
 
Szobonya Boglárka

1989-ben írtam először verset. Az motivált, hogy minél szebben tudjam kifejezni magam. Azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal folyamatosan írok, sokat írok. Mivel a jelent csak az adott pillanatban élhetjük meg, és a gondolat, ami versírásra késztet is az adott pillanat szüleménye, ezért gyorsan írok, néhány perc alatt, és nem rágódom a szavakon, nem javítgatom a sorokat. Hetek múltán nem térek vissza egy vershez, hogy átírjam: az már nem lesz ugyanaz a vers. Magamban úgy nevezem ezt, hogy tisztán írok. Amikor írok, mindig azt a verset akarom megírni, amit még nem írtam meg.

A magyar nyelv és irodalom világába vezetem be a fiatalokat egy középiskolában. Próbálom megmutatni nekik, hogy a nyelvet milyen formákban lehet használni annak érdekében, hogy mit szeretnénk vele kifejezni. Ma már jól tudom, hogy mindent szeretnék nekik átadni, amit valaha én is kaptam.


Született: 1951.
Lakhelye: Miskolc
 
Szűcs Ilona

Szűcs Ilona vagyok, 61 éves nagymama. Egy évvel ezelőtt kezdtem verseket írni, sőt néha rövidebb prózát is. Írtam már mesét és gyerek verseket, Zsófia unokám 12 éves és nagyon sok jó ötletet ad nekem. Egyébként élem a nyugdíjasok életét, három unokám van, ők Gabriella lányom gyermekei, fiam, férjem és 90 éves idős édesapám is velünk él. Szeretek kertészkedni, az olvasás része a mindennapjaimnak és most már az írás is. Egy év alatt 4 verseskötetem és 1 mesekönyvem készült el, amelyet saját gondozásban, könyv formában ki is nyomtattam. Honnan jönnek elő a gondolatok és miért éppen most? Nem tudom rá a választ, de hálát adok érte az Istennek, hogy mindezt megélhetem, mert nagyon sok örömöt, szép találkozásokat hozott az életembe.  
Tetszik?
 
 

Az Irodalmi Rádió szülővárosa, otthona és központja:
Miskolc város

 

 
Miskolci felolvasóestjeink helyszíne:

 

 
Pesti Szalonaink helyszíne:
Csokonai Művelődési Központ
Budapest, XV. ker.
 

 

 
Csatlakozz  csoportunkhoz!
 
Irodalmi Rádió © 2002-2014.