Irodalmi Rádió
A gondolatok és az ihlet rádiója
 
   Kezdőlap      szerzok-k
Szerzők
A B C D E F G H I J K L M N O P R S SZ T U V Z

Született: 1954.
Lakhelye: Érd
 
Művei az IR oldalain:
 
 
Kabarcz Zoltán
 
Ifjú koromban gond nélküli, felszínes életre vágytam. Tele örömökkel, élvezetekkel. fizikaiakkal és szellemiekkel egyaránt. Aztán a család vált fontossá számomra, és amikor a gyerekeim megszülettek, meséket kezdtem mondani nekik, aztán ezeket a meséket le is írtam. Így születtek az első meséim.
A gyerekeim fölnőttek, és olyan tehetségeseké lettek, hogy úgy gondoltam, nekem is meg kell mutatnom magamból valamit.
Így kezdtem el rendszeresebben írni. A családom maximálisan támogat, úgy tűnik, nemigen hagyhatom abba.  A feleségem még bájos illusztrációkat is készít egyik másik mesémhez, ami tovább fokozza bennem az alkotás folyamatának élvezetét.

 
Kálmán Eszter
 
Kálmán Eszter vagyok, 1970-ben születtem, magyartanári és könyvtárosi végzettséggel rendelkezem. Még tizenéves koromban kezdtem verseket és novellákat írni. Az irodalmon kívül a művészet szinte minden ága érdekel, művészettörténetet is tanultam, rajzoltam, festettem, fotózok, most éppen amatőr filmezek, legutóbb a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén elsőfilmes kategóriában és dokumentumfilmes kategóriában nyertem díjat. A művészeteken kívül érdekelnek az ezotéria bizonyos ágai és a sportok is. Férjemmel és két cicánkkal Budapesten élünk.
 
Kamarás Klára
 
Legrégibb és legkedvesebb emlékeim Pécshez kapcsolódnak. Ott születtem és éltem tanulmányaim befejezéséig. Pici gyerekkoromtól vonzott minden művészi, alkotó munka. A sors más útra terelt. A Pedagógiai Főiskolán szereztem matematika - fizika - rajz szakos tanári oklevelet. Azóta Letenyén élek. Évekig, mint annyian, csak fióknak írtam, a nyilvános publikálás legcsekélyebb lehetősége nélkül. Változást a számítógép, az Internet hozott számomra. A Barátok irodalmi levelező listán kezdtem, majd Kaskötő István biztatása adta meg azt az önbizalmat, amire szükségem volt publikációhoz. Az Irodalmi Rádió és a Fullextra tagja vagyok.
 
 
 
Lakhelye: Győr
 
Karó Iván

Győrben születtem, jelenleg is itt élek. 2003-ban kezdtem írással foglalkozni. 2005 óta folyamatosan jelennek meg verseim több szerző műveit tartalmazó kötetekben. 2005-ben csatlakoztam az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez. 2008 óta az Accordia Kiadó szerzőtársa vagyok.

Született: 1971.
Lakhelye: Dombóvár
Web: kontinenscsillagfeny.honlap.hu
 
Kasza Gabriella
 
Egy teljesen új életet akarok kezdeni. Csakis kizárólag az irodalom és költészet területén szeretnék érvényesülni, mert nagyon szeretem az irodalmat. Szeretném a boldogságomat, az örömömet, tanulhassak, utazhassak, valamint az összes álmaimat, terveimet, céljaimat, vágyaimat, hogy nekem ez az amivel foglalkoznom kell, ez az amit meg akarok valósítani, valamint megmutatni másoknak.

Született: 1984.
Lakhelye: Szentendre
 
Kellár F. János Immánuel

Kellár F. János Immánuel vagyok, író-polihisztor művész-bölcsész esztéta-borszakértő.
Egy ember, aki próbál élni saját realitása szerint, a szürrealitáson innen, élve mindeközben irreálisan, messze a szürrealitáson túl.
Születésemtől fogva a művészek városában Szentendrén élek, itt alkotok. Íróként-költőként bölcsész esztétaként, borszakértőként, előadóművészként és karitatív szervezőként tevékenykedem.
Vendéglátó-idegenforgalmi szakérettségit tettem, majd ezután elvégeztem a vendéglátói üzletvezetői tanfolyamot a Magyar Iparszövetség Oktatási Központjában. Később a Bols Mixer Akadémián, Nemzetközi mixer diplomát szereztem. Mindemellett írtam, íróként is tevékenykedtem.
2004-ben megjelent a 7508 nap után c. filozófiai könyvem.
Kulturális és kistérségi újságokban rendszeresen publikáltam, majd 2007-ben Vándorlásaim címmel megjelent novelláskötetem (Bánffy György ajánlásával).
Novelláimmal, prózáimmal, több előadáson, rendezvényen megfordultam, szerepeltem rádióban, televízióban. Írásaimmal lépett színpadra Gáspár Sándor, Papadimitriu Athina, Juhász Károly és még sokan mások.
Dolgoztam regionális szinten, majd a Természeti Kalendárium társszerkesztője lettem.
Megalapítottam saját egyesületem a "Rajzolj nekem egy bárányt".
Rájöttem, hogy a mixer vonal csak egy kis „kisiklás” volt és végre belevágtam abba, ami már akkor is vágyakozás volt és elkezdtem megismerkedni mélyebben a borokkal. Elvégeztem a WSET (Wine & Spirit Education Trust) alap-, közép-, majd felsőfokú képzését és nemzetközi borszakértői –bortanácsadói - borbírálói diplomát szereztem. Számos hazai és nemzetközi borversenyen, valamint rendezvényen vettem részt, a szakmai zsűri tagjaként.
Mindeközben az Európai Borlovagrend lovagja lettem, Tokaj-hegyalján volt az avatásom. Ez a legrégebbi világi lovagrend a Szent György Lovagrend hivatalos jogutódja. Itt a bor és azon belül is a Magyar bor segítése mellett karitatív tevékenységet is folytatok. Idén májusban volt az előléptetésem Tanácsnokká.
Továbbá a Mosolygó Kórház művészeként, rendszeresen járom a kórházakat gitárral a kezemben, és beteg gyermekeknél önkénteskedem zenével, mesével, játékokkal.
Jelenleg a felsőoktatásban szabad bölcsészetet hallgatok, jövőre diplomázom.
Csevej névvel, saját kulturális-művészeti-értékobjektív-karitatív estet vezetek Szentendrén, mely jelenleg a legnagyobb vállalkozásom és hitvallásom (www.csevej.eu). Több mint egy éve megbecsült és kiváló művészeket (Kossuth, Munkácsy, Jászai Mari és számos díjjal kitüntetett) kulturális közegben tevékenykedő személyeket, értéket képviselő és nyújtó embereket hozok el a hallgatóságom számára.
Saját karitatív, a civil szférához szóló kezdeményezésem az Oltalomb, melynek alapítója és védnöke vagyok.
Továbbra is írok, hamarosan verseskötetem és szakmai könyvem is fog megjelenni és egy saját kulturális-művészeti újság megalapítását is tervezem.
Idén a VI. FIN (Független Irodalmi napok) alkalmából egy felkérésre, egész eddigi írói munkásságomból, egész estés színpadi versszínházi előadás készült, melyet a Nyári Fesztivál keretein belül lehetett megtekinteni, s melyen egy színész és egy hegedűművész is közreműködött.
Ha időm engedi sportolok, gitározom, filmezek, oktatok és családfakutatással is foglalkozom. Színházba járok és előszeretettel olvasok jó könyveket, nézek jó filmeket.
Mennyasszonyommal jövőre fogunk összeházasodni.
Legelső helyen életemben a család áll, küzdelmem és ellenállásom az Idővel, mint szakrális nagyúrral pedig már-már dialektikussá vált.
Ő és én közöttem...

Született: 1937.
Lakhelye: Budapest
 
Keszei Nóra
 
Kispesten  születtem 1937. 11. 03-án és 23 éves koromig ott is laktam, majd 1965-től Pestszentlőrincen élek.
Végzettségeim: műszaki (felsőfokú), művészeti (iparesztétika), reklám-propaganda, dokumentációs könyvtár, szabvány stb.
Fentieknek megfelelően dolgoztam a kerámiaiparban,  laboratóriumban mint analitikus, majd  művezető, továbbá egy műtárgymásoló üzem vezetője voltam. 1992-ben mentem nyugdíjba a MEDICOR KERESDELMI Rt.-től, ahol dokumentációs területen dolgoztam.
Az irodalom iránt már az általános iskolától kezdve komolyan érdeklődtem és javaslatra kapcsolatos pályát szerettem volna választani, de innen elkerültem, mert átszervezték az iskolákat.
Amikor már dolgoztam igyekeztem felkutatni az irodalmi programokat.
Tagja lettem: 1975-ben a Fiatal Írók Klubjának, ami akkor a Budapest XVII.,  kerületben a Dózsa Kultúrházban működött.  Későbbiekben  / 2002-2006 / Egri MINSZ-nek / Magyar Írók  Nemzetközi Szövetsége /, majd   a TAMA / Tűzedzők Alkotó és Művészbarát  Asztaltársaságnak / Budapest XVIII., Rózsa Kultúrház /
A 2000. évtől kezdve publikálok, azóta 10 antológiában jelentem meg.
Kiadóim: ALTERRA, MINSZ, AKIOSZ (válogatás), Nagyatád  Város Önkormányzata és Tatabánya Kertvárosi Á.M.K.
Tevékenységemért arany, ezüst, III., IV. okleveleket és különféle emléktárgyakat kaptam.

 
Született: 1970
Lakhelye: Jászberény
 
 
Kocsán László
 
Jászberényben születtem március 19-én, 1970-ben, a halak jegyében. Talán ezért szeretek úszni, fürdeni a szavak játékában. Nem kényszerít rá senki, mégis boldog kényszer írni. Volt, sokáig, hogy mellőztem, mást csináltam, de elszakadni sosem tudtam a versírástól. Barátom az éjszakai csend, a napi rohanás, a család nyugovóra térte után. Ilyenkor van időm alkotni. Szeretem is ezeket a nyugalmas éjszakai órákat, bármilyen fáradt is vagyok. Van, hogy minden jön magától, s van, hogy csak ülök a monitort bámulva. Végül, bármennyi várakozás után is, formát öltenek, megszületnek a sorok, rímek, gondolatok. Bizakodom benne, hogy ez sokáig marad így a saját, és költeményeimet, íárásaimat olvasók örömére egyaránt.   
Született: 1986.
Lakhelye: Nádudvar
Komor Zoltán

1986. június 14-én születtem Debrecenben. Jelenleg Nyíregyházán élek, ahol főiskolai tanulmányait végeztem. 2009-ben jelesre diplomáztam Kommunikáció és médiatudomány szakon, nyomtatott újságírás szakirányon. Noha újságíróként végeztem, elsősorban mindig is az irodalom vonzott. 2005-ben győztes pályázat útján az Irodalmi Rádió alkotójává váltam, verseim jelentek meg a rádió által kiadott hangos kortárs antológiákban. Később a Magyar Alkotók Internetes Társulása (MAIT) és a Cserhát Művészkör tagja lettem. Írásaim jelentek meg a Kláris Irodalmi-Kulturális Folyóiratban, a Délibáb Irodalmi Művészeti Folyóiratban, valamint az Első Kötet Műhely egyik internetes antológiájában. A Tollinga multikulturális művészeti portál több pályázatán is sikeresen szerepeltem, megjelenő antológiáikban elsősorban novelláim kaptak helyett. 2008-ban első helyezést ért el ugyanitt Mesék Kaptárváros című írásom irodalom-regény kategóriában. 2009-ben Vonatsiklás-terápiák címmel novellám jelent meg a nyíregyházi Vörös Postakocsi folyóiratban. 2010-ben Mesék Kaptárvárosból című regényem megjelent az Ad Librum Kiadónál. A Cédrus Művészeti Alapítvány és a Napút folyóirat 2010. évi Kortárs irodalmi alkotások pályázatán vers és prózakategóriában is a nyertes szerzők közé kerültem írásaimmal. Az irodalom mellett a filmművészet érdekel, különböző fiatal filmes fesztiválokon vettem részt saját alkotásokkal, rövid játék és kísérleti filmekkel. A 2007-es Polifilmfest Nemzetközi Filmfesztiválon alkotói díjat kaptam. 2009-től a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja vagyok.

Lakhelye: Budapest
 
Kotaszek Hedvig

Harminc évig tanítottam alsós gyerekeket.
Foglalkozom költészettel, szobrászattal, festészettel, grafikával.
Hat matematika tankönyvet írtam:
-1993-ban: KI/S/SZÁMOLÓ címen (Nemzeti Tankönyvkiadó)
- későbbiekben: KISZÁMOLÓ címen (Calibra, Műszaki Kiadó)

Verses-grafikás kötetem a LÁNGŐRZŐ.

Felkérésre illusztráltam az International Kodály Society által kiadott, Music a Language című, 21 országban angol nyelven megjelenő, nemzetközi könyvet.


Kováts Péter
 
Amikor megkaptam a felkérést, hogy írjak magamról, és nekiláttam, rájöttem milyen nehéz céltudatos életrajzot írni. Mert nem könnyű hatvan felett eldönteni, mi fontos és mi nem egy életrajzban az olvasónak. 
Nos, 1944. november 15., Balatonakarattya, egy kis vidéki ház mandzárt szobája a születésem helye. A család ahova megérkeztem, ún. Polgári család. Apám orvosként a fronton. Anyám természetesen csak feleség. Nagyapám polgári iskolaigazgató volt, nagyanyám félig német, egy igazi bárónő volt. 
Nem kívánok untatni senkit azzal, hogyan lettem Ember..... 
Az irodalom, a művészet mindig körülvett, mégis a körülmények úgy hozták, csak műkedvelő szinten jutott el az életembe. 
 
Született: 1972.
Lakhelye: Pécs
 
Művei az IR oldalain:
 
Kristóf Györgyi
 
Kristóf Györgyi vagyok, Pécsen születtem 1972-ben. Kamaszkorom néhány próbálkozását leszámítva, 2003 óta írok verseket. Verseim jelentek már meg pécsi vonatkozású irodalmi újságokban, antológiákban, Szárnypróbálgatók 2004-es antológiában és itt az Irodalmi Rádiónál. Szeretem a természetet, az erdőt, ez verseimben is gyakran megmutatkozik.
 
"Szűk ösvényen kaptattunk fel lovainkkal. Két kis róka szembe jött. Ránk néztek, kíváncsian: -Hát ti? Miféle furcsa szerzetek vagytok? - És ti? – kérdeztem vissza. - Ez a mi Otthonunk. Gyertek, nézzetek körül! – és beszaladtak a bokrok közé. A táj róka szemekkel figyelt."

Született:1961.
Lakhelye: Tiszafüred
 
Kun J. Judit
 
Tiszafüreden születtem. Édesapám 4 éves koromban megtanított írni, olvasni. Az első „versemet” nem sokkal a halála után (5 évesen) írtam. Egészen addig írtam és olvastam rendszeresen, amíg férjhez nem mentem. Majd 20 év kihagyás után ismét elkezdtem, vagy inkább folytattam. Csakhogy a „lemaradásomat” pótolnom kellett a kortárs irodalom terén. Hónapokon keresztül tanultam, olvastam szakirodalmat és kortárs költőket, írókat, irodalmárok kritikáit…
Ezt azóta sem hagytam abba.
2008 óta hivatásszerűen „dolgozom” kiadóknak, irodalmi szerkesztőként, nyelvi korrektorként. (Antológiák, magazinok, weboldal szerkesztése, szövegírás, oktatás.) Bár, egy rövid „látogatást” tettem a filmes világba, de hamar visszatértem az irodalomhoz.  Két v
erses kötetem jelent meg: Reménytelen remények és az Ikerhatás.
Született: 1951.
Lakhelye: Szeged
 
 
Kurunczi Mária
 
1951. március 2-án születtem. Írni 1971 óta írok… eddig 3 kötetem jelent meg:  Őszi zsongás című novellák 1999-ben, Huncutka, mesekönyv 2005-ben, és Ha verset írok című verses kötet 2011-ben.
Leginkább meséket szeretek írni, két unokámnak, akik 7 és 4 évesek.
1997-ben megalapítottam a Szegedi Amatőr Alkotók Körét, mely ma már 193 taggal működik… az írás mellett fotózással, videofilmek készítésével is foglalkozunk. Jól működik a rejtvény-, és az Erdély klubunk.
További terveink között szerepel egy bábcsoport megalakítása is, természetesen a gyerekeket – unokáinkat is bevonva.
Minden évben mesekönyvet adunk ki, az idén volt a 10.
Valamint humoros-kötetet… ez áll legközelebb hozzám… 1. kötet: NEVESS VELÜNK, 2. kötet: A BÉKA NEM PATÁS ÁLLAT, 3. kötet ÖKÖRNYÁL AZ ÍRÓASZTALON,  most készül a 4. BOCSÁNAT? PUSKÁZTAM címmel, melybe vidám diákélményeket várunk…
Az írás mindennapi jelenség életemben, jó kiírni magamból a napi rossz élményeket és örömeimet…a humor áll hozzám a legközelebb… bár férjem elvesztése mély nyomot hagyott a lelkemben, de el kell fogadnom, hogy így van…
A HUMOR ÁLL A LEGKÖZELEBB hozzám. Ezenkívül szeretem a verseket, zenét, táncot, vallom: ahol szól a dal, ott nincs boldogtalanság!

Született: 1947.
Lakhelye: Miskolc
 
Netkötete az IR szerkesztésében:
Kagylóhéjban
 
Művei az IR oldalain:
Kühne Katalin
 
Kühne Katalin friss nyugdíjas könyvtáros vagyok. Szeged-Alsóközponton születtem, Miskolcon élek. Szerencsés vagyok, mert családom tagjai nagy formátumú emberek voltak. Mindig érdekelt a művészetek világa, közel állok a természethez, csodálom szépségeit. Igyekeztem magamat megismerni, összegyűjteni és továbbadni azokat az értékeket, amelyeket szüleimtől, tanáraimtól, íróktól, művészektől, barátaimtól ajándékba kaptam. Kerestem a világ titkait. Hálát érzek az emberek kitartó erejét, hitét, útmutatását látva. Belőlük merítem erőmet, ami tovább segít utamon. Egy ómexikói gondolat szerint: „A költészet attól költészet, hogy úgy viselkednek benne a szavak, mintha először találkoznának.” Ez minden alkotásra igaz, még azokra is, amelyek nem olyan értékesek, mint a nagy írók, művészek művei. Mégis valódi érzéseket, egyszeri és megismételhetetlen világokat tükröznek. Megérintheti lelkünket valami, önmagunkon átszűrhetjük, kimondhatjuk. Találkozhatunk valakivel, aki hasonló titkokat rejt lelke mélyén. Így ismerhetjük meg a másik embert, így válhatunk mi is gazdagabbá.  Ha írásaimat olvasva magára ismer valaki, egy mondatom valamilyen érzést kivált belőle, elértem a célomat. Ha gyermekeimnek sikerült átadni valamit a morzsákból, miket életem során szedegettem, szétszórtam, csipegetheti, amikor innen elmegyek. Szeretném, ha a mag, amit elültettem, kicsirázna, élete fája magasra nőne. Benne vagyok én is minden írásomban, de elsősorban elődeim, a körülöttem élők, a természet csodái, és úgy, ahogy engem megérintettek. Eddig 5 önálló kötetem jelent meg: A Bükk szerelmesei c. memoárom (In: Családi album (Felsőmagyarországi Kiadó, 2007), Jel a sziklán – versek (Irodalmi Rádió, 2008), Idősíkok – elbeszélések, esszék (Uranusz Kiadó, 2008), Levendulák illata – válogatott versek, prózák (Uranusz Kiadó, 2009). Kötetbe szerkesztettem Kühne László Miskolcról és a Bükkről írt – eddig meg nem jelent - tanulmányait, Szóljanak akkor is... címmel 2010-ben jelent meg. Antológiákban és a Kláris c. folyóiratban jelennek meg írásaim. Az Irodalmi Rádiónak 2006-tól, a Héttoronynak 2008-tól vagyok tagja.


 
Tetszik?
 
 

Az Irodalmi Rádió szülővárosa, otthona és központja:
Miskolc város

 

 
Miskolci felolvasóestjeink helyszíne:

 

 
Pesti Szalonaink helyszíne:
Csokonai Művelődési Központ
Budapest, XV. ker.
 

 

 
Csatlakozz  csoportunkhoz!
 
Irodalmi Rádió © 2002-2014.