Irodalmi Rádió
A gondolatok és az ihlet rádiója
 
   Kezdőlap      szerzok-f
Szerzők
A B C D E F G H I J K L M N O P R S SZ T U V Z

Született: 1970.
Lakhelye: Budapest
 
 
Faragó Eszter (vasleany)
 
9 éves korom óta írok verseket. A szavak világa lenyűgöz, elbódít. Szavakkal hatalom adatott a kezünkbe; lelkeket rombolunk, vagy építünk. Az alkotás öröme mindig vigasz számomra, általa eufórikus hangulatba kerülök, olyan, mint ha kábítószert szippantottam volna. De - pont ezért – zsarnokom is: ha jön az ihlet, nem lehet vele kukoricázni, írni kell, mert az ihlet könnyelmű, dölyfös és szeszélyes – ahogy jön, úgy illan el.
Első verseskötetem címe: Hajléktalan angyalok, egy éve jelent meg, a következő pedig már sajtó alá lett rendezve, csak mivel még nem sikerült a kötet címét kitalálnom, így az még „várakozó stádiumban” van. Szerepeltem már a Kossuth Rádióban néhány éve, a Zene-Szó című műsorban készült velem riport. A Hangadó című CD-n (Tanítványi Láncolat Irodalmi Folyóirat kiadása) szerepel egy versem Húsvéti óda címmel, valamint számos pályázaton vettem részt több, kevesebb sikerrel. Novelláim is megjelentek, és lassan befejezem első regényemet is, melynek a címe: A perc, s tervem szerint idén fogjuk kiadni.
Fazekas Imre Pál
 
Félve néztem szét a világban. Mit keresek én ott, ahol az ember fiának van anyja is apja is, és mégis teljesen árva. Talán ennek köszönhetem, hogy hamar szétnéztem a világban. Arra ösztönzött gyermekkorom óta, hogy írásba rejtsem a legszebb, legemberibb, legistenibb szót: SZERETLEK ÉLET!
1930. április 16-án Budapestem születtem. Apám kun, anyám jászsági. Már csecsemőként, kisgyermekként, később munkabíró fiatalként dobált a sors nagynénik, rokonok, nagyszülők között. Amíg felnőttem, 10-15 helyen szerte az országban, szinte minden nyelvjárási területen rám rakták az élet jó, jobb, keserűbb alapjait. Életem végéig hiányzik azonban az anyai szeretet, az apai intelem. Ezt azok tudják csak, akiket életükben nagyon sokszor megrázott a tiszta, az igaz érzelemhiány. Engem nagyon sokáig kísért. Édeseknek, mostoháknak rövid időre kellettem. Eriggy-csináld te büdös kölyök! Soha semmire nem becsültek. Egyik helyen a földön való gazdálkodást (szánts, vess, kaszálj, kapálj), a másik helyen hentes, mészáros, kocsma, szatócs munkát űztem hajnaloktól késő éjszakákig. A mostohák űzve-hajtva kiélték magukat rajtam. Tanulmányaimban erősen gátoltak. Úgy 17 éves lehettem, amikor végső búcsút mondtam a rokoni „szülői házaknak”.
 
 
Született: 1982.
Lakhelye: Fehérgyarmat
 
Fecske László

1982-ben születtem, húsvét napján, Fehérgyarmaton. Számomra a Munkácsy utca, ahol felnőttem, az álmok utcája volt, s egyben helyszíne gyönyörű gyermekkoromnak. Szeretem a családomat, az életet, az állatokat, a növényeket, az irodalmat, a filmeket, a Wing Tsun kung-fut, a Guns N’ Roses-t, Walt Disney élettörténetét, és még sorolhatnám. Mindenben meglátom a humort, de a komoly dolgokat is. Hatalmas fantáziával birok, melynek segítségével olyan helyekre is eljutok, ahol azelőtt még soha, vagy csupán álmaimban jártam. Nagyon fontos dolognak tartom a Föld megmentését, totális kizsákmányolásának azonnali megállítását. Míg élek harcolok érte, hogy még az unokáim is megcsodálhassák a természet kincseit.
Bútorasztalos vagyok, az irodalom szele 2008-ban érintett meg jobban. Több tucat pályázatra neveztem verseimmel, kabaréimmal, novelláimmal, meséimmel, rádióhangjátékaimmal, bábjátékaimmal… kit tudja még mi mindennel. Több műfajban is kipróbálom magam, ami az írást illeti. Kisebb nagyobb sikereim vannak. A legnagyobb sikert a verseim aratták, valamint a kabaréim. Szülővárosomban egy amatőr színtársulatnak állandó szerzője lettem. A verseim szerepeltek antológiákban, és a Nyírségi Gondolat című lapban.
Az élet hamar elszáll, ezért nem áll módomban politikára, gyűlölködésre, vitákra elpocsékolni. Csakis a családomnak élek. Értetlenül nézem az önpusztító embereket, a válságba zuhanást, az egyre nagyobb hatóerejű fegyverek gyártását, s mindemellett megpróbálok aggodalmaskodás nélkül, boldogan élni.
Saját véleményem szerint a felhőtlen szórakozáshoz nincs szükség pénzre, és segédeszközökre.
Bízom abban, hogy a jövő gyermekei környezettudatosabban fognak élni, és talán képesek lesznek megmenteni varázslatos bolygónkat a teljes pusztulástól. Woody Allen gondolatával zárom soraimat:
„Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidről!”

Született: 1950.
Lakhelye: Hódmezővásárhely
 
Fehér József

Édesapám mesélőkedve, édesanyám versszeretete terelt engem az irodalom rögös útjára. Téli estéken a birsalma illatú, tanyai szobában, a petróleumlámpa bóbiskoló fényénél apánk katonatörténetekkel, anyánk pedig Vörösmarty versekkel "ringatott" bennünket, gyerekeket édes álomba. 1950 január 18-án Hódmezővásárhelyen születtem. Kisgyermekkoromat tanyán töltöttem, együtt lélegezve a tájjal, a természettel. Középiskolai tanulmányaimat a nagy múltú, vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban végeztem. Az érettségi vizsga után hamar tollat adott kezembe az élet. 1974-ben a Csongrád megyei Hírlap, 1977-ben a HÓDIKÖT üzemi lap újságíró munkatársa lettem. 1979-ben sikeresen elvégeztem a MUOSZ Újságíró Iskolát, majd 1990-ben a szegedi Tanárképző Főiskola magyar népművelés szakát. 1990-től a Vásárhelyi Tükör, a Vásárhely és Vidéke munkatársaként, majd főszerkesztő-helyettesként, 1995-től a Vásárhelyi Krónika alapító főszerkesztőjeként dolgoztam. 1999-től Maroslelén voltam könyvtáros és művelődésszervező. 2005-től a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban dolgozom. Novelláim, elbeszéléseim, verseim irodalmi és napilapokban, különböző antológiákban és a Tisza-parti Stafétában jelentek meg.
Köteteim: Üvegcserepek (novellák) 2001-ben, Fogócska (gyermekversek) és Üzenet (versek) 2002-ben, Erdei manók tánca (gyermekversek) 2003-ban láttak napvilágot. Első regényem Könyörtelen szerelem címmel 2006-ban jelent meg. Nap és szív címmel 2008-ban  a Norma Nyomdász Kiadó gondozásában adták ki  legújabb novelláskötetemet. A Szegedi Írók Társaságának (2005), az Írók Szakszervezetének (2006), a Krúdy Gyula Irodalmi Körnek (2007 óta) tagja vagyok. A Kárász József (irodalmi) Alapítvány Közhasznú Szervezetnél 2005-től látom el az elnöki teendőket. Töretlen lendülettel írok, alkotok - mert "Hiszek a szavak erejében, a világot megváltoztatni tudó, a mindennapokat megszépítő szeretet és jóság nagy harmóniájában."
Köteteim: Üvegcserepek (novellák) 2001-ben, Fogócska (gyermekversek) és Üzenet (versek) 2002-ben, Erdei manók tánca (gyermekversek) 2003-ban, Könyörtelen szerelem (regény) 2006-ban, Nap és szív (novellák) 2008-ban jelentek meg.
Díjaim: MÍNSZ-díj (1999), MÍNSZ nagydíj (2000), Irodalmi Kortárs Verstár díja (2006), MMSZ-díj, Krúdy Gyula Díszoklevél és Ajánlott Művész (dalszövegírásból - Chicago, USA) 2010.

Született: 1968.
Lakhelye: Veszprém
 
Felber Zsolt
 
Felber Zsolt vagyok Veszprémből. 2004. óta foglalkozom (újra) versírással. Gyermekeimnek meséket írogatok, illetve a novellák felé is kitekintést tettem. Verseimben a hazaszeretet, a család és a hit erejét próbálom megjeleníteni, de kitekintést teszek más témakörök felé is. Ezidáig önálló kötetem még nem jelent meg, egy-két antológiában, heti- havi lapban bukkant fel írásom.
 
 

Fenes Tibor (FNS)

Ezt írták rólam, meg egy kicsit én is:
1969-ben Salgótarjánban született, négy évig tanult az egri tanárképző főiskolán, majd Budapestre költözött, és azóta is a fővárosban él. Időközben elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar és történelem szakát is. Fenes Tibor életében együtt jár az irodalom és a zene: a Nulladik Változat zenekar frontembereként hétalbumnyi szöveget szerzett, ám (az ő megfogalmazásában) maradt egy vonulata az írásainak, amire mondható: ezek versek, s elkezdte őket Fordítások semmiből cím alatt összerendezni...
 

Született: 1949.
Lakhelye: Pécs
 
Művei az IR oldalain:
 
Fuchs Izabella

Tudom, - annak ellenére, hogy néhány versem és írásom megjelent újságban és irodalmi folyóiratokban, volt velem beszélgetés a rádióban és a televízióban, és ott elhangzott versem is, sőt, megjelent már két önálló kötetem, mégis műkedvelő író vagyok. Nem "művészi értéke" miatt tartom fontosnak az írást, hiszen nem az. Sokkal inkább őszinte önvallomások. Emlékképeket gyűjtök, jeleket, nyomokat hagyok. Itt jártam, ebben a világban, nyitott szívvel, szemmel és füllel és alázattal. Célom nem a magamutogatás, sokkal inkább megélt, átélt valóságaim továbbadása, átadása. Két dolgot becsülök: a meghittséget és azt, hogy az ember képes legyen örülni az életnek. Születési hibám az optimizmus. Génjeimben hordozom az erőt és hitet, amelynek segítségével mindig volt és van erőm újra kezdeni. Rengeteg pluszt kaptam a szüleimtől, otthonról hoztam ezt a vidám, szeretetteljes mentalítást. Fel tudom venni a harcot az élet mínuszaival szemben, holott azokból is kijutott bőven. Ha történik velem valami rossz, két másodperc sem telik bele, és azonnal megtalálom a dolog jó oldalát.

Talán azért írok, mert nem tudom más módon gondolataimat és érzéseimet elmondani. Talán azért, mert úgy érzem, írásaimmal sikerülhet kisugározni azt az áradó életszeretetet, amivel telített vagyok. 

Az élet állandóan jelenlevő. Nem kezdődik és nem ér véget. Fogantatás, születés, halál csak bekezdések, amelyek egy mindig folyamatosan létező individualizmusnak újabb és újabb létformáit vezetik be. A valóság, sohasem törődik az emberi megítéléssel. Az ember életcéllal rendelkezik, ha nem ismeri célját, akkor sorsszerű események hozzák tudatára. Egyszerűen ezért írok. Talán nem tudatosan. Valaki, vagy valami erre ösztönöz, itt legbelül. Vannak gördülékeny mondatok, vannak kevésbé gördülékenyek. Vannak nagy-nagy csendek. Kifogyhatatlan erő bennem a szeretet. Ezt a meleget és harmóniát szeretném kisugározni...

Született: 1971.
Lakhelye: Budapest
 
Művei az IR oldalain:
Fülöp Beáta

Fülöp Beáta vagyok. 1971-ben születtem Budapesten. Egy gyönyörű kilenc éves kisfiú édesanyja vagyok. A Szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészkarán végeztem, Nemzetközi Kommunikáció szakon.
Tizenéves koromban kezdtem az írást, de korai alkotásaim akkor még inkább csak saját magamat és a baráti körömet szórakoztatták. Aztán, ahogy belecsöppentem a nagybetűs életbe, sorozatosan értek kellemes és olykor sajnos kellemetlen hatások is. Ezek a hatások formálták és formálják lelkemet, viszonyulásomat a világhoz és folyamatosan arra késztetnek, hogy gondolataimat papírra vessem, immár azzal a céllal, hogy megosszam mindenkivel az általam át- és megélt csodákat, jó és rossz érzéseket érdekes, szívhez szóló történetekbe burkolva.
Azoknak írok, akik hisznek a saját álmaikban és a saját erejükben, akiket mélyen megérint és foglalkoztat a szerelem és a szeretet mélysége, sokszínűsége és összetettsége, akik hisznek a pillanatok mágikus erejében és a csodákban, de emellett mégis két lábbal a földön járnak.
Azokhoz szólok, akikben az emocionális életfelfogás és a kőkemény racionalitás valahol egyenlő arányban él, és persze azokhoz is, akik inkább csak az egyik oldalban hisznek, s amerre billen életük mérlege, a szerint élnek. Utóbbiakhoz talán pontosan ezért…

Megjelenések, publikációk:
2010. márciusban jelent meg első regényem, DOLCE – A megbocsátás ára címmel. (Ad Librum Kiadó, Budapest)
2010. májusban A gondolatok értéke című novellaantológiában jelent meg A vonat és a (vég)állomás című rövid novellám. (Irodalmi Rádió, Miskolc)
Napokban jelenik meg ADELA – Az álmok útján című regényem (AdLibrum Kiadó)
Hallgató című hangos könyv, amelyben két rövid novellám szerepel (Irodalmi Rádió, Miskolc)

Született: 1942.
Lakhelye: Budapest
 
Fülöp Gábor

Jásztelken születtem 1942-ben. Tanulmányaimat Jászberényben majd Budapesten folytattam. Első verseimet a katonaság alatt írtam. A tanterem ablakán kibámészkodva születtek meg fejemben a gondolatok, amelyeket később papírra vetettem. Így született meg első kedvenc versem is, a Tavaszi fák.
Most, hogy már nyugdíjas vagyok, szabadidőm nagy részét olajfestmények készítésével és versek írásával töltöm, csendes klasszikusok hallgatása közben. E három tevékenység adja meg azt a harmóniát, amely egyensúlyban tartja lelkemet egyre zordabb világunkban.
Témáim általában, mind a festészetben, mind a versírásban a természet, a természet szeretete köré összpontosulnak. Célom, hogy munkáimat minél több emberrel megismertessem. Szeretném, ha a verseimen keresztül az olvasók bepillantást kaphatnának a vidéki élet gyönyörűségeibe, átéreznék a vidéki emberek szeretetét.
Vallom, hogy bárhol is éljünk a földön, saját szülőföldünk képes csak megadni a táptalajt alkotásaink hitelességéhez. Számomra is ezért oly kedvesek a Jászsághoz fűződő verseim.


 
Tetszik?
 
 

Az Irodalmi Rádió szülővárosa, otthona és központja:
Miskolc város

 

 
Miskolci felolvasóestjeink helyszíne:

 

 
Pesti Szalonaink helyszíne:
Csokonai Művelődési Központ
Budapest, XV. ker.
 

 

 
Csatlakozz  csoportunkhoz!
 
Irodalmi Rádió © 2002-2014.