Meghasadhat Michelangelo márványa

Michelangelo Dávidja a tökéletes férfit testesíti meg. A meztelen szobortestben évente 1,2 millióan gyönyörködnek. A szobrot azonban korántsem tökéletes márványból faragta a mester. Olasz kutatók kimutatták, hogy a márvány mikroszkopikus lyukakkal van tele, miután sikerült kideríteniük, honnan emelték ki a hatalmas tömböt 500 évvel ezelőtt. Valószínű, hogy Dávid márványa hamarabb tönkremegy, mint más Carrarai márványok.

A blokk a Fantiscritti bányából származik Attanasio-ból, a Carrara-tól észak-keletre fekvő Mount Maggiore lejtőin levő három márványlelőhely egyikéből. Dávid márványának eredeti lelőhelye sokat segíthet a megfelelő konzerváló módszer alkalmazásában. A firenzei akadémián végrehajtott tanulmány során három apró mintát vettek Dávid bal lábának második ujjából. A kutatók a mintákat összehasonlították az adatbázisban tárolt, különböző márványlelőhelyekről származó mintákkal. Spektroszkópos, izotópos és petrografikus elemzések pontosították az adatokat és így jutottak el végül a Fantiscritti-hez, amivel megcáfolták az eddig élt elméletet, miszerint Dávid márványát Seravezza-ból hozták.

Ezzel együtt arra is fény derült, hogy a márvány gyenge minőségű. Valószínűleg Michelangelo azért ezt választotta, mert kihasználatlan és szabad volt. A több mint öt méter hosszú márványblokkot 1464 körül hasították ki azzal a céllal, hogy a szobrász Agostino di Duccio egy prófétát faragjon ki belőle a firenzei katedrálisba. Két évvel később a projektet törölték, elképzelhető, hogy azért, mert Duccio nem érezte magát elég tapasztaltnak a feladathoz. A tömb tíz évig hevert felhasználatlanul. Michelangelo 1501-ben azt ígérte, hogy szobrot készít a tömbből anélkül, hogy szétvágná, vagy hozzáadna darabokat.

Három évvel később 1504 szeptember 8.-án Dávidot elhelyezték a Piazza della Signoria főkapujánál Firenzében. Egészen 1873-ig maradt ott kitéve a természet elemeinek, amikor elvitték a jelenlegi helyére, a Galleria dell'Accademia-ba. A Góliátot megölő hős ábrázolásával Michelangelo 29 éves korára kora legelismertebb szobrászává vált. A márvány gyenge minősége ellenére a szobor ma nincs kitéve semmilyen veszélynek, Dávid állapotát ugyanis szigorúan ellenőrzik.

Forrás: NEThírlap